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생활/따뜻한 글

발효와 부패 / Fermentation and decay

by 도파공 2023. 4. 13.
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오오랜 시간 식품을 저장하다 보면 발효와 부패라는 두 가지 반응이 나타납니다. 같은 음식이라도 발효되면 맛과 향기, 여기에 영양까지 더 좋아지지만, 부패하면 썩어서 유해 물질이 됩니다. 우유가 치즈가 되고, 배추가 김치가 되는 것은 모두 발효가 되었기 때문입니다. 반면 고기나 찌개 같은 음식은 오래 놔두면 부패해서 더 이상 못 쓰게 됩니다. 부패한 음식은 먹을 수 없을 뿐만 아니라 사람의 몸에 유해하기 때문에 버려야 하는 쓰레기가 되는 것입니다.
When food is stored for a long time, two reactions occur: fermentation and spoilage. Fermentation makes the same food taste better, smell better, and be more nutritious, while spoilage causes it to rot and become harmful. Milk becomes cheese and cabbage becomes kimchi because it's fermented. On the other hand, foods like meat and stew become spoiled and unusable if left out too long. Spoiled food is not only inedible, but it's also harmful to the human body, making it garbage that needs to be thrown away.





사람도 마찬가지입니다. 나이가 들고 성품과 행실이 원숙해지면 사회 발전에 기여하는 멋진 어른이 되지만, 부패하게 되면 사회에 해악을 끼치는 사람이 되어 없느니만도 못한 존재가 되어버리는 것입니다. 우리의 인생이 '부패'가 아니라 '발효'의 여정이 될 수 있도록 날마다 자신을 돌아보는 여러분이 되길 바랍니다.
The same is true for people. As we grow older and our character and behavior mature, we become wonderful adults who contribute to the development of society, but if we become rotten, we become people who cause harm to society and are better off without them. May you be the kind of person who looks at yourself every day so that your life can be a journey of 'fermentation' rather than 'decay'.


# 오늘의 명언 / Quote of the Day
악한 행위를 하는 사람은 다른 사람은 물론 자신에게 더 큰 상처를 입힌다.
Those who do evil do more harm to themselves than to others.
– 소크라테스/ Socrates–

출처 : 따뜻한 하루 따뜻한 편지 2358호

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